GRTimes.gr: Χρύσα Αράπογλου: Η Καλαμαριά εκπέμπει SOS

Στο παραλιακό μέτωπο, στη συγκρότηση του συνδυασμού της για τις εκλογές του 2023, καθώς και στα προβλήματα της Καλαμαριάς αναφέρθηκε η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου στη διάρκεια συνέντευξη τύπου την οποία παρέθεσε μαζί με τους δημοτικούς συμβούλους Χριστίνα Φοροπούλου και Ζαχαρία Κώστα.

Επίσης, η Χρύσα Αράπογλου ανακοίνωσε πως η εκδήλωση παρουσίασης των βασικών θέσεων του συνδυασμού της, αλλά και των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που θα την πλαισιώσουν στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου, στις 7.30 το απόγευμα, στο δημοτικό θέατρο Μελίνα Μερκούρη, Μεταμορφώσεως 7, στην Καλαμαριά.

Μεταξύ άλλων, η κ. Αράπογλου ανέφερε: «Γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω πάντα σ αυτήν την ακτή. Εδώ και οι πρόγονοί μου. Από εδώ ξεκίνησα στα 21 μου χρόνια ως δημοτική σύμβουλος Καλαμαριάς. Στα 26 μου ήμουν αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Νεολαίας. Έζησα και ζω τη δόξα και την εγκατάλειψη μιας από τις ομορφότερες αστικές ακτογραμμές της χώρας. Έζησα και δούλεψα στις λαμπρές εποχές μιας διεκδικητικής και οραματικής αυτοδιοίκησης και ζω στην εποχή μιας αυτοδιοίκησης της μοιρολατρίας, των χαμηλών προσδοκιών και της οικογενειοκρατίας. Ρωτήστε τους επαγγελματίες της Πλαστήρα, που για δεκαετίες έσφυζε από ζωή. Δείτε τα μεγέθη της κίνησης της αγοράς συγκριτικά με άλλες περιοχές της πόλης.

Περπατήστε την ακτογραμμή από τη Σχολή Δικαστών μέχρι και το Καραμπουρνάκι. Δεν μπορείτε. Ασυνέχειες, σκουπίδια, βρωμιά και εγκατάλειψη».

Δεν μπορούμε να μένουμε άπραγοι

Πολλοί από εμάς που μεγαλώσαμε εδώ και μετράμε τις αλλαγές, πρόσθεσε η κυρία Αεάπγλου, «δεν μπορούμε πλέον να μένουμε άπραγοι, να περιμένουμε την απόλυτη υποβάθμιση». Και πρόσθεσε:  και να συμβιβαστούμε με την εκποίηση σε γνωστά και άγνωστα συμφέροντα. Η Καλαμαριά έχει εξαιρεθεί ακόμα και από τις προβλέψεις του Χωρικού Σχεδίου για τον Θερμαϊκό που εκπονείται από την Περιφέρεια και κατ επέκταση από όποιες χρηματοδοτικές δυνατότητες υπάρξουν στο μέλλον για την εφαρμογή του. Διάφορα σχέδια ξαφνιάζουν ολοένα συχνότερα την τοπική κοινωνία. Το ΤΑΙΠΕΔ αντί να μεριμνήσει για την ανάπτυξη μιας σύγχρονης μαρίνας με ελεύθερη πρόσβαση, δημοπρατεί φαραωνικές κατασκευές οικισμών μέσα στη θάλασσα. Χωρίς καν συγκοινωνιακή μελέτη. Δείτε την τοπογραφία. Η περιοχή έχει πρανή και η πρόσβαση είναι ένας στενός δρόμος. Τα περί περιβαλλοντικής κρίσης, αλλαγών στη στάθμη της θάλασσας και δραματικής αλλοίωσης του φυσικού περιβάλλοντος είναι για τις επετείους. Το Παλατάκι, το μόνο μνημείο στον Θερμαϊκό, καταρρέει, ενώ οι περί την ΕΤΑΔ κατά καιρούς ορέγονται διάφορα. Το πρώην νοσοκομείο Παναγία λεηλατημένο. Ίδια εικόνα με τις βίλες, με τον παλιό Μπάτη. Και στην άλλη ακτή, γιατί έχουμε το σπάνιο προνόμιο μιας διπλής ακτής, στο Καραμπουρνάκι, άμεσος κίνδυνος δόμησης, εκεί που βλέπετε ερχόμενοι τις λαμαρίνες. Παραδίπλα το οικόπεδο της Εθνικής, το ίδιο. Τα διατηρητέα στο στρατόπεδο Κόδρα, άλλη μοναδική ευλογία της Καλαμαριάς να έχει ένα στρατόπεδο πάνω στη θάλασσα, με εκατοντάδες στρέμματα να έχουν ήδη παραχωρηθεί στον Δήμο, υπό κατάρρευση κι αυτά. Και ένας δήμαρχος που δημόσια επαίρεται ότι σε λίγα χρόνια η περιοχή μας θα είναι αγνώριστη. Ίσως και να συμφωνούμε. Κινδυνεύει να γίνει αγνώριστη. Κινδυνεύει να δομηθούν οι ελεύθεροι χώροι και να διακοπεί και επίσημα η πρόσβαση στη θάλασσα. Η Καλαμαριά εκπέμπει SOS».

Ανάγκη για ενιαίο σχέδιο

Σύμφωνα με την υποψήφια δήμαρχο, «το παραλιακό μέτωπο της Καλαμαριάς απαιτεί ενιαίο Σχέδιο με λειτουργίες Πολιτισμού, με περιπατητικές και ποδηλατικές διαδρομές. Αυτήν τη στιγμή, αυτό που είναι επείγον, που δεν παίρνει άλλη αναβολή, είναι η λύση της απαλλοτρίωσης στα οικόπεδα στο Καραμπουρνάκι. Η διοίκηση του Δήμου, μετά και την προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και το ξεμπρόστιασμα του δημάρχου από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, αποδεικνύεται επιεικώς ανεπαρκής ή απρόθυμη να βρει λύσεις. Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να συμβιβαστούμε με τα δικά τους “δεν γίνεται”.

Επίσης, η κυρία Αράπογλου τόνισε πω οι γειτονιές της Καλαμαριάς χρειάζονται ειδικά σχέδια οικοδόμησης ταυτότητας. «Ενδεικτικά αναφέρουμε τον Φοίνικα, μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές, που, πέραν των άλλων, βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της Θεσσαλονίκης. Σύντομα θα καταθέσουμε συγκεκριμένο Σχέδιο. Και συνέχισε: «Αρνούμαστε τη λειτουργία ενός Δήμου που διοικείται από ένα κλειστό σύστημα εξουσίας. Πιστεύουμε σε έναν Δήμο σύγχρονο, συμμετοχικό, που επηρεάζει θετικά τη ζωή των κατοίκων, την προοπτική και το μέλλον της μιας από τις πιο όμορφες περιοχές της Θεσσαλονίκης».

Πιστεύουμε σε μια συμμετοχική αυτοδιοίκηση

Η Χρύσα Αράπογλου άφησε, επίσης, αιχμές κατά της δημοτικής αρχής. «Οι εργαζόμενοι στον Δήμο θα έπρεπε να είναι οι πρώτοι συνεργάτες του δημάρχου, χωρίς τους οποίους δεν μπορούν να υλοποιηθούν φιλόδοξα σχέδια. Αυτό δεν φαίνεται να το συμμερίζεται η σημερνή διοίκηση. Οι σχέσεις του με τους εργαζόμενους είναι από ανύπαρκτη έως κακή.

Όμως δεν είναι οι μόνοι. Ανάλογη συμπεριφορά επιδεικνύει και απέναντι στα όργανα διοίκησης του δήμου- το δημοτικό συμβούλιο, τις επιτροπές.

Είναι κοινό μυστικό ότι ο δήμος διοικείται, όπως τέλος πάντων διοικείται, από έναν πολύ κλειστό κύκλο ανθρώπων. Χωρίς ομάδα, χωρίς λειτουργία των θεσμών της αυτοδιοίκησης, χωρίς δημιουργική συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών, τους συλλόγους και τους φορείς, δεν μπορούμε να πάμε μπροστά. Πιστεύουμε σε μια αυτοδιοίκηση συμμετοχική. Σε μια διοίκηση που εμπιστεύεται τα στελέχη της και βρίσκεται σε ανοιχτή διαβούλευση με τους πολίτες.

Αλλά και στα οικονομικά η εικόνα δεν είναι καθόλου καλή. Ενδεικτικό της ανεπάρκειάς του είναι το γεγονός ότι μόλις την προτελευταία ημέρα του χρόνου κατάφερε να συντάξει προϋπολογισμό για το 2023, έπειτα από μεγάλη κοπτοραπτική και ασφαλώς ο προϋπολογισμός αυτός δύσκολα θα υλοποιηθεί. Γι’ αυτό άλλωστε, δεν τόλμησε να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο δια ζώσης και το έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης. Να ξέρετε ότι η Καλαμαριά είναι ο μοναδικός δήμος στην Ελλάδα που πέρασε από δημοτικό συμβούλιο τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα, σε επάλληλες συνεδριάσεις (!), μέσω τηλεδιάσκεψης, την προτελευταία μέρα του χρόνου.

Να μην αφήσουμε κανέναν να μας πείσει ότι “δεν γίνεται” μια άλλη Καλαμαριά, με άλλο τρόπο λειτουργίας».