Μία ακόμη διαφορετική θεματική εκδήλωση, αυτή τη φορά για το μεγάλο ζήτημα της ανάδειξης της προσφυγικής ταυτότητας της Καλαμαριάς, διοργάνωσε η παράταξη «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» με τη συμμετοχή δεκάδων ανθρώπων που έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στους αγώνες και τις δράσεις για την ανάδειξη της προσφυγικής ιστορίας.

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Καλαμαριάς, η υποψήφια δήμαρχος Χρύσα Αράπογλου υποδέχτηκε με χαρά και συγκίνηση τους προσκεκλημένους της, επισημαίνοντας πώς από την πρώτη ημέρα η προεκλογική εκστρατεία του συνδυασμού «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» ήταν διαφορετική, καθώς επικεντρώθηκε στην ουσία και την πραγματική συζήτηση για τα μεγάλα θέματα και όχι στην επικοινωνία. Και συνεχίζοντας δεσμεύτηκε για την υλοποίηση του προγράμματός της για την ανάδειξη της προσφυγικής ταυτότητας με μία σειρά δράσεων, ενώ κάλεσε και τους ανθρώπους δηλαδή που έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο ζήτημα, να βοηθήσουν από την πλευρά τους στο σημαντικό αυτό πρόγραμμα που θα τρέξει στην Καλαμαριά, εφόσον οι πολίτες δώσουν στη Χρύσα Αράπογλου την εντολή να διοικήσει το δήμο Καλαμαριάς για την επόμενη πενταετία.

«Απ’ άκρη σ’ άκρη του κόσμου, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, οι άνθρωποι ξέρουν πως η Καλαμαριά είναι προσφυγομάνα. Εδώ όμως δεν υπάρχει ίχνος αυτής της ταυτότητας που καθορίζει την Καλαμαριά. Για εμάς η ανάδειξή της είναι χρέος τιμής στους προγόνους, αλλά και στοίχημα για το μέλλον και την ανάπτυξη της πόλης καθώς έτσι θα χτίσουμε τη σύγχρονη ταυτότητα της Καλαμαριάς», τόνισε η κ. Αράπογλου.

Στη συνέχεια παρουσίασε τους βασικούς πυλώνες του σχεδίου της για το κρίσιμο αυτό ζήτημα, οι οποίοι είναι:

✓ Ανάδειξη του χώρου στα Απολυμαντήρια. Εκθεσιακή περιήγηση στα κτίρια της σημερινής πλαζ.

✓ Ανάδειξη συλλογής Ιστορικού Αρχείου Προσφυγικού Ελληνισμού.

✓ Προσφυγικές πλατείες, στις γειτονιές που έχτισαν οι πρόσφυγες.

✓ Δίκτυο σημάνσεων και ιστορικών περιπατητικών διαδρομών.

✓ Δημιουργία στην πόλη μας Μουσείου και Κέντρου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας που, εκτός από κέντρο ιστορικής και κοινωνικής έρευνας, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης των απογόνων των προσφύγων.