Το μήνυμα πως στις 8 Οκτώβρη η Καλαμαριά θα αλλάξει σελίδα έστειλαν χθες βράδυ εκατοντάδες πολίτες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Χρύσας Αράπογλου και κατέκλυσαν το εκλογικό κέντρο της παράταξης «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» στον πεζόδρομο της πόλης.

Σε φορτισμένο κλίμα εξαιτίας των δραματικών στιγμών που περνάει η πατρίδα μας και ειδικά η Θεσσαλία αλλά και ο Έβρος, η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς, Χρύσα Αράπογλου ευχαρίστησε τους φίλους της παράταξης αλλά και τους απλούς πολίτες που βρέθηκαν στα εγκαίνια προκειμένου να ακούσουν το σχέδιό της για την επόμενη ημέρα της Καλαμαριάς.

Η κ. Αράπογλου ξεκίνησε την ομιλία της τονίζοντας πως παρότι η «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» αμφιταλαντεύτηκε για την διεξαγωγή της εκδήλωσης των εγκαινίων, αποφάσισε πώς αυτή ήταν η κατάλληλη στιγμή μιας και το μεγαλύτερο μέρος του σχεδίου για την επόμενη ημέρα της Καλαμαριάς έχει να κάνει με την ανθεκτικότητα της πόλης και τη διάσωση του φυσικού της περιβάλλοντος με αιχμή του δόρατος το πρασίνισμα των γειτονιών και τη διάσωση του παραλιακού μετώπου.

Εν συνεχεία, η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς επεσήμανε πως κατέθεσε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα 54 σελίδων, κάτι που γίνεται για πρώτη φορά στην Καλαμαριά και αναφέρθηκε στους βασικούς του πυλώνες.

Και αυτοί είναι:

Η διάσωση και η υπεράσπιση του αδόμητου χαρακτήρα του θαλάσσιου μετώπου της Καλαμαριάς και ένα ενιαίο σχέδιο για ολόκληρη την ακτή από το Καραμπουρνάκι μέχρι την Σχολή Δικαστών.

Η δημιουργία περιπατητικών και ποδηλατικών διαδρομών, με χρήσεις πολιτισμού, αθλητικών και ναυταθλητικών δραστηριοτήτων.

Η κήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου και πολιτισμού, στο Κόδρα, που να περιλαμβάνει ολόκληρη την έκταση μέχρι τη θάλασσα.

Η υποβολή αιτήματος ανακήρυξης διατηρητέων, των κτισμάτων στην πλαζ Αρετσούς και λειτουργία μουσείου-μνημείου των Απολυμαντηρίων στις εγκαταστάσεις τους.

Η δημιουργία Μουσείου και Κέντρου για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου και της Μικράς Ασίας.

Η μεταφορά της Κεντρικής Βιβλιοθήκης του Δήμου στο Remezzo.

Οι σχεδιασμοί που θα αναδείξουν και θα ξαναδώσουν ζωή στις γειτονιές της Καλαμαριάς.

Τα ανοιχτά σχολεία με πράσινες αυλές και βιοκλιματική αναβάθμιση.

Η έμφαση στον πολιτισμό με την επαναφορά του θεσμού της δράσης «Παρά θιν’ αλός» στην αρχική μορφή και τους στόχους του με την επαναλειτουργία του «Πεδίου δράσης Κόδρα» και εξέλιξή του, ως μοναδικού θεσμού καλλιτεχνικής έκφρασης δίπλα στη θάλασσα.

Η δημιουργία ενός καινούργιου θεσμού «Goodside fest» για την ανάδειξη της δημιουργίας νέων καλλιτεχνών και σχημάτων.

Η κριτική στον Δαρδαμανέλη

Στη διάρκεια της ομιλίας της ενώπιων εκατοντάδων πολιτών που κατέκλυσαν το εκλογικό κέντρο και τους χώρους πέριξ αυτού, η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς έκανε σκληρή κριτική στη νυν δημοτική αρχή, επισημαίνοντας πώς βγάζει «κίτρινες κάρτες» στον Γιάννη Δαρδαμανέλη για μία σειρά θεμάτων με κύριο τον τρόπο που διοικεί το δήμο, έχοντας ευτελίσει τα θεσμικά όργανά του, αλλά και εκείνες τις φορές που συνελήφθη δημοσίως και on camera να ψεύδεται.

«Από τις είκοσι οκτώ συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου μέσα στο 2023, μόνο οι δέκα τρεις έγιναν δια ζώσης και μάλιστα, τρεις από αυτές, μετά από αντίδραση σύσσωμης της αντιπολίτευσης που απείχε από τηλεδιασκέψεις. Οι υπόλοιπές συνεδριάσεις έγιναν είτε με τηλεδιασκέψεις είτε ‘δια περιφοράς’», αποκάλυψε η κ. Αράπογλου, μίλησε για την αυταρχική συμπεριφορά που βιώνουν από τον δήμαρχο και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του οι εργαζόμενοι, ενώ επεσήμανε την πλήρη απουσία έργου και την οικειοποίηση εκείνου της προηγούμενης διοίκησης του δήμου Καλαμαριάς.

Η κ. Αράπογλου κάλεσε τους πολίτες της πόλης να στηρίξουν την «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη», έναν συνδυασμό με 88 αξιόλογα στελέχη, στις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου.

«Στις 8 Οκτωβρίου πρέπει να προκύψει από την κάλπη μία μεγάλη συμμαχία δημιουργικών και προοδευτικών δυνάμεων που θα αλλάξει την Καλαμαριά και θα την οδηγήσει στην επόμενη δεκαετία» τόνισε η κ. Αράπογλου.

Στο κάλεσμα της παράταξης «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» ανταποκρίθηκαν και πολιτικά στελέχη από όλο το δημοκρατικό φάσμα, ανάμεσα στους οποίους η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Κατερίνα Νοτοπούλου, εκπρόσωπος του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Χρήστου Γιαννούλη, ο πρώην βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιάννης Αμανατίδης, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, Χάρης Καστανίδης και Γιάννης Μαγκριώτης, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ευρυβιάδης Ελευθεριάδης, το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Δουίτσης, ο υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Ανέστης Τελίδης και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Παναγιώτης Γεωργιάδης, το ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Μαμέλης, καθώς και δύο πρώην δήμαρχοι Καλαμαριάς, ο Θεοδόσης Μπακογλίδης και ο Σπύρος Ζλατάνος.