Για την παράταξη «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» οι γειτονιές του δήμου μας έχουν τη δική τους ξεχωριστή σημασία και αποτελούν κομβικό σημείο του προγράμματός μας για την επόμενη πενταετία της Καλαμαριάς.

Μετά την εκδήλωση στο «Ούλωφ Πάλμε» όπου παρουσιάστηκε από τη Χρύσα Αράπογλου το πρόγραμμα της παράταξης για τη Νέα Κρήνη, ήταν χθες η σειρά του Βότση και της Κηφισιάς. Εκατοντάδες κάτοικοι και πολίτες της περιοχής συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Ανατολικής Θράκης στο Βότση και άκουσαν από την υποψήφια δήμαρχο Καλαμαριάς να αναπτύσσει το όραμά της για τις δύο γειτονιές.

Η κ. Αράπογλου ξεκίνησε την ομιλία της επισημαίνοντας πως είναι καίριας σημασίας όλοι οι πολίτες της Καλαμαριάς να αναπτύξουν κοινή συνείδηση, επισημαίνοντας πώς ο αγώνας για την προστασία του παραλιακού μετώπου της πόλης αφορά όλους τους κατοίκους. Έτσι, εξηγώντας το σχέδιό της ώστε η Καλαμαριά διατηρώντας αδόμητο το παραλιακό της μέτωπο και μέσα από ήπιους τρόπους πολιτισμού και αναψυχής να προσελκύει όλους τους Θεσσαλονικείς, τόνισε πώς τα χρήματα από την ανάπτυξη που θα ενισχύσουν τα ταμεία του δήμου Καλαμαριάς θα επενδυθούν δίκαια σε μορφή έργων σε κάθε γειτονιά και γωνιά της πόλης.

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στα της περιοχής, τονίζοντας πως η χωροταξία τους και το γεγονός πως είναι μακριά από το κέντρο λόγω ύπαρξης μεγάλων δρόμων που τις χωρίζουν από την υπόλοιπη Καλαμαριά σε συνδυασμό με τις πολιτικές της τωρινής διοίκησης που τις αφήνει έξω από τους σχεδιασμούς του, έχουν αφήσει στην τύχη τους Βότση και Κηφισιά.

Και δεσμεύτηκε για μία σειρά συγκεκριμένων δράσεων, ανάμεσα στις οποίες και η ανάδειξη του θεάτρου του Βότση ως δεύτερη θεατρική σκηνή της Καλαμαριάς με συγκεκριμένη ταυτότητα, κάτι που θα αναδείξει την ίδια την περιοχή σε κέντρο της πόλης.

Η κ. Αράπογλου και οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι που βρέθηκαν στην εκδήλωση, ανέλυσε το πρόγραμμα της παράταξης «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» για τις γειτονιές της πόλης.

Τα βασικά σημεία

  • Εκπονούμε Σχέδια Γειτονιάς, που θα περιλαμβάνουν τις βασικές κοινωνικές και εκπαιδευτικές υποδομές, τον εσωτερικό κυκλοφοριακό σχεδιασμό με στόχο την διεύρυνση του χώρου για τους πεζούς, για τα ΑμεΑ, το ποδήλατο, τα παιδιά, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την ανάπτυξη των ήπιων επαγγελματικών και οικονομικών δραστηριοτήτων.
  • Προωθούμε τη βιοκλιματική αναβάθμιση των κτιρίων, με προτεραιότητα τα δημόσια κτίρια, τη δημιουργία πάρκων γειτονιάς (Πάρκα τσέπης), για τα οποία η Καλαμαριά ήταν πρωτοπόρα τη δεκαετία του 80, αλλά και ζωνών πρασίνου στους ελεύθερους και αδόμητους χώρους.
  • Μελετάμε την επισκεψιμότητα των πάρκων που ήδη λειτουργούν και σχεδιάζουμε δράσεις ενίσχυσης της επισκεψιμότητάς τους, μετατρέποντας κάποια από αυτά σε θεματικά. Δοκιμάζουμε τη λειτουργία μικρών υπαίθριων βιβλιοθηκών.
  • Μελετάμε τη δυνατότητα πράσινων διαδρομών και διαδρομών ήπιας κυκλοφορίας που θα συνδέουν σχολεία, αθλητικούς χώρους και πλατείες.
  • Προχωράμε σε σημάνσεις γειτονιάς, με επεξηγηματικές πινακίδες.
  • Εγκαινιάζουμε, σε συνεργασία με Συλλόγους και ομάδες κατοίκων, τις Εβδομάδες Γειτονιάς. Μια εβδομάδα τον χρόνο, η κάθε γειτονιά θα γιορτάζει και μαζί της ολόκληρος ο Δήμος, με οργανωμένες εκδηλώσεις, κεντρική προβολή, γνωριμία με την παράδοση, συνεργατικές κινήσεις των επαγγελματιών, ενίσχυση του πρασίνου με μαθήματα κηπουρικής, μπαζάρ γειτονιάς.
  • Σε δημόσια σημεία αλλά και σε μη αναμενόμενες περιοχές, ενισχύουμε αστικές δράσεις. Οργανωμένα ή αναπάντεχα, με τη συνεργασία των πολιτιστικών οργανισμών του Δήμου αλλά και των καλλιτεχνών του Δήμου μας, οργανώνουμε γεγονότα μουσικά, κινηματογραφικών προβολών, θεατρικού παιχνιδιού, υπαίθριων αναγνώσεων.
  • Αποκεντρώνουμε στις γειτονιές την κεντρικά οργανωμένη πολιτιστική πολιτική του Δήμου. Μελετάμε τη δυνατότητα ανάπτυξης πολιτιστικών και αθλητικών υποδομών σε γειτονιές της Καλαμαριάς, μακριά από το κέντρο της, που θα μπορούν να φιλοξενήσουν γεγονότα και θεσμούς υπερτοπικής σημασίας. Όπως η αναβάθμιση του θεάτρου στο 4ο-5ο στο Βότση, το γήπεδο του Φοίνικα.