Από το κέντρο της Καλαμαριάς, την πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού, η τιμή και η έμπρακτη ανάδειξη της ιστορίας του οποίου αποτελεί άλλωστε σημαντικό κομμάτι του προγράμματός της για την Καλαμαριά του μέλλοντος, έκλεισε τον προεκλογικό της αγώνα ενόψει του β’ γύρου των δημοτικών εκλογών η Χρύσα Αράπογλου.

Μιλώντας ενώπιων εκατοντάδων πολιτών της Καλαμαριάς, φίλων της παράταξης «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» και πάνω απ’ όλα ανθρώπων που με το βροντερό και ενθουσιώδες παρών τους έδειξαν πώς επιθυμούν η πόλη να αλλάξει σελίδα, η κ. Αράπογλου συγκινημένη και ταυτόχρονα αποφασισμένη για τη νίκη την Κυριακή 15 Οκτώβρη μίλησε από καρδιάς για το πρόγραμμα, το όραμα αλλά και τους επιπλέον λόγους που διακρίνουν την ίδια ως επόμενη δήμαρχο και την ομάδα της από τη νυν δημοτική αρχή.

«Πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί για την Καλαμαριά της επόμενης πενταετίας» δήλωσε η υποψήφια δήμαρχος στην αρχή της ομιλίας της, ενώ αναφερόμενη στην αντίληψη που η ίδια και η πολυπληθής ομάδα της, τόσο των υποψηφίων όσο και των συνεργατών έχουν αλλά και κάνουν πράξη εδώ και μήνες διεκδικώντας με σχέδιο την εμπιστοσύνη των πολιτών, τόνισε πως για την «’Καλαμαριά Μητέρα Πόλη’ η πολιτική είναι ευθύνη, χαρά, σχέδιο, συμμετοχή».

Επιπλέον, επεσήμανε πώς η Καλαμαριά πρέπει να βγει ξανά στο φως και αυτό θα γίνει συμμετοχικά, με την ένωση όλων των δυνάμεων που θέλουν να δουν το δήμο Καλαμαριάς να γίνεται ξανά πρότυπο για ολόκληρη τη χώρα.

 

Το δίλημμα είναι απλό…

Με έναν ανθρώπινο, ουσιαστικό αλλά και βαθιά πολιτικό λόγο, η κ. Αράπογλου έθεσε χωρίς περιστροφές το μεγάλο δίλημμα για τους ψηφοφόρους της Καλαμαριάς αυτή την Κυριακή.

«Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα στο δικό μας πρόγραμμα και ένα μη πρόγραμμα, ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις, τρόπους ζωής και συμπεριφοράς», είπε χαρακτηριστικά.

Και εν συνεχεία έθεσε τα διλήμματα πιο συγκεκριμένα:

– Θα υπερασπιστούμε το δημόσιο χώρο και το παραλιακό μέτωπο, θα δουλέψουμε για ένα ενιαίο σχέδιο, από το Καραμπουρνάκι ως τη Σχολή Δικαστών ή θα δεχθούμε τη σαλαμοποίηση που προωθείται με τα ειδικά χωρικά σχέδια και που αποδέχεται ο κ. Δαρδαμανέλης;

– Θα σιωπήσουμε απέναντι σε όσους επιχειρούν να δομήσουν το παραλιακό μέτωπο, όπως κάνει ο κ. Δαρδαμανέλης ή θα διεκδικήσουμε και θα βρούμε λύσεις ώστε να μην χάσουμε και τους τελευταίους ελεύθερους χώρους στην Καλαμαριά;

– Θα αναδείξουμε την προσφυγική ταυτότητα της Καλαμαριάς με τη δημιουργία Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού και άλλων μουσειακών χώρων ή θα αποσιωπήσουμε την ιστορία μας;

– Θα περιοριστούμε σε μικροπαρεμβάσεις στο κέντρο της Καλαμαριάς ή θα ξεδιπλώσουμε τα σχέδιά μας σε όλες τις γειτονιές που σήμερα είναι παρατημένες;

– Θα διοικήσουμε με τους «δικούς» μας, με μια κλειστή κλίκα, ή θα διοικήσουμε μαζί με τους πολίτες, με τα Συμβούλια Πολιτών που θα συνεργάζονται και θα συνομιλούν με το Δημοτικό Συμβούλιο και τα Συμβούλια Γειτονιάς;

– Θα εξακολουθούμε να αγνοούμε τους νέους ή θα τους κάνουμε συμμέτοχους, δημιουργώντας Γραφείο Νεολαίας και επανασυστήνοντας το Συμβούλιο Νεολαίας;

 

Το παλιό, το νέο και οι πλειστηριασμοί

 

Στη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Αράπογλου πέταξε ευθέως το γάντι στον νυν δήμαρχο, καλώντας τον να απαντήσει στη σημερινή του ομιλία εάν στο Πόθεν Έσχες του περιλαμβάνονται ακίνητα που προήλθαν από πλειστηριασμούς, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στη ρητορική του κ. Δαρδαμανέλη που βλέπει εαυτόν ως το «νέο» και την ίδια ως το «παλιό».

«Το παλιό είναι να συναλλάσσεσαι με την κεντρική εξουσία, ενώ το καινούργιο είναι να διεκδικείς αυτά που δικαιούσαι, με σχέδιο, με επιχειρήματα και με αποφασιστικότητα, έχοντας τον κόσμο στο πλευρό σου. Το παλιό είναι να εκβιάζεις συμβασιούχους εργαζόμενους για να σε ψηφίσουν, το καινούργιο είναι να πιστεύεις ότι η εργασία είναι δικαίωμα και να το αποδεικνύεις στην πράξη. Το παλιό είναι να εξαναγκάζεις σε παραίτηση τα στελέχη του δήμου με τη συμπεριφορά σου, το καινούργιο είναι να τους αξιοποιείς, να τους σέβεσαι και να τους εμπνέεις», τόνισε καταχειροκροτούμενη θερμά από τους εκατοντάδες παρευρισκόμενους.

«Την προσεχή Κυριακή δεν επιδιώκουμε αλλαγή φρουράς στο δήμο, να φύγει ο Δαρδαμανέλης για να έρθει η Αράπογλου. Επιδιώκουμε να φύγει μια διοίκηση που δεν έχει κανένα σχέδιο, που δεν έχει κάνει ούτε ένα καινούργιο έργο, ούτε μία νέα μελέτη, για να έρθει μια νέα διοίκηση που έχει σχέδιο, έχει όραμα, έχει αγάπη για την Καλαμαριά. Τώρα η Καλαμαριά είναι στα δικά σας χέρια. Είναι στο χέρι σας να τη βγάλουμε στο φως. Να γίνει η Καλαμαριά Μητέρα Πόλη όλων μας!» ήταν τα λόγια με τα οποία έκλεισε η εκδήλωση, με την κ. Αράπογλου να δίνει ραντεβού στις κάλπες.