Τα θέματα εμπορίου και εστίασης, κρίσιμα για την οικονομία και την ανάπτυξη της πόλης, συζήτησαν η υποψήφια δήμαρχος Καλαμαριάς Χρύσα Αράπογλου και μέλη της δημοτικής παράταξης «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» με τον πρόεδρο Σταύρο Κριτσιάνη και μέλη του Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμαριάς.

Στην κοινή διαπίστωση της συνεχιζόμενης μείωσης της εμπορικής κίνησης, υπήρξε συμφωνία απόψεων για την ανάγκη ενός συνεκτικού σχεδίου ανάταξης με βραχυπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους στόχους, που, μέχρι σήμερα, δεν έχει συγκροτηθεί.

Ο κ. Κριτσιάνης, αναφερόμενος στη σημερινή κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, τόνισε ότι, η πάλαι ποτέ ακμάζουσα αγορά της Καλαμαριάς, άρχισε να αντιμετωπίζει προβλήματα από την έναρξη λειτουργίας των πολυκαταστημάτων στα ανατολικά της Θεσσαλονίκης, ενώ η κατάσταση επιδεινώθηκε από τις ανακατασκευές δρόμων και τα συνακόλουθα προβλήματα πρόσβασης που δημιουργήθηκαν.

Σήμερα που οι κίνδυνοι μεγεθύνονται εξαιτίας της κυκλοφοριακής συμφόρησης, των προβλημάτων στάθμευσης και της συνεχιζόμενης υποβάθμισης της παραλιακής ζώνης, η οποία, στο παρελθόν, ρυμουλκούσε μεγάλο μέρος της οικονομίας της πόλης, είναι ανάγκη να δούμε κατάματα τα προβλήματα, να καταγράψουμε περαιτέρω πιθανούς κινδύνους και να προχωρήσει μια παραγωγική συνεργασία του εμπορικού κόσμου και της δημοτικής αρχής, τονίστηκε και από τις δύο πλευρές.

Όλα συναρτώνται με την ανάγκη επαναδιατύπωσης της ταυτότητας της περιοχής, που δεν μπορεί παρά να περιλαμβάνει τη λειτουργία ενός μουσειακού χώρου της προσφυγικής μνήμης της Καλαμαριάς, άμεσες ενέργειες αύξησης του πρασίνου στο Κόδρα, ανάδειξη του παραλιακού μετώπου ως τόπου περιπάτου και υπαίθριες δράσεις υπερτοπικής σημασίας, που θα αυξήσουν την ελκυστικότητα της Καλαμαριάς ως τόπου αναψυχής.

Ο κ. Κριτσιάνης τόνισε ως άμεση ανάγκη την άρση των εμποδίων στις κεντρικές οδούς, προκειμένου να είναι ανεμπόδιστη η πρόσβαση, ενώ συμφωνήθηκε ότι, η επικείμενη λειτουργία του Μετρό, πέρα από το θετικό της εύκολης μετακίνησης των κατοίκων της Καλαμαριάς προς το κέντρο, μπορεί να επιφέρει ισχυρό πλήγμα στην οικονομία της πόλης, εάν δεν υπάρξει εγκαίρως σχετικό σχέδιο αντιμετώπισης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν από πλευράς Εμπορικού Συλλόγου και οι κύριοι Γιάννης Γουναρόπουλος, Γιάννης Μόκας, Νίκος Πασαλίδης και Αλέξανδρος Τσαούσης.

Από την «Καλαμαριά Μητέρα Πόλη» οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιώργος Τελίδης, Χριστίνα Φοροπούλου και Ζαχαρίας Κώστας, οι υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι και στελέχη της δημοτικής παράταξης Νίκος Μάστορας, Κωνσταντίνος Μαυρίδης, Στέλλα Μπάλλιου, Διογένης Τσώνης και Πάρης Μαυρίδης.