Γιατί τα σπάσαμε τ αγάλματά των / γιατί τους διώξαμε απ τους ναούς των / διόλου δεν πέθαναν γι αυτό οι θεοί / Ω γη της Ιωνίας, σένα αγαπούν ακόμη ( Κ. Καβάφης «Ιωνικόν»).
Αυτά τα μαρμάρινα γλυπτά εξαιρετικής σμίλευσης, βρίσκονται εδώ και μήνες στο Κόδρα, αφημένα στο σημείο που φιλοτεχνήθηκαν από καλλιτέχνες διεθνούς κύρους, με αφορμή τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή.
Οι εκδηλώσεις μνήμης την περασμένη χρονιά είχαν ως σύνολο και η κάθε μία ξεχωριστά το δικό της ενδιαφέρον, αλλά η Καλαμαριά, παρά τον χαρακτηρισμό της ως «προσφυγούπολης», συνεχίζει να μην έχει ένα ορατό στοιχείο προσφυγικής ταυτότητας, ένα σημείο με δυνατότητα επίσκεψης και απόδοσης τιμής, ένα μουσείο, ένα ελάχιστο απόθεμα οικιστικής αρχιτεκτονικής. Ούτε ένα μνημείο στον μαρτυρικό τόπο των απολυμαντηρίων. Ούτε μία σήμανση σε κάποια προσφυγική γειτονιά. Μόνον αυτά τα γλυπτά και αυτά παρατημένα, γιατί μάλλον ως βάρος τα αισθάνεται η παρούσα δημοτική αρχή, παρά ως απόθεμα Τέχνης και Μνήμης.
Εάν της λείπουν οι προτάσεις για την ανάδειξή τους, της προτείνουμε: θα μπορούσαν να μείνουν σε ένα διαμορφωμένο πραγματικό πάρκο Κόδρα, σε ένα «κήπο Μνήμης». Θα μπορούσαν να μεταφερθούν στις προσφυγικές γειτονιές με κατάλληλες σημάνσεις στις κεντρικές τους πλατείες. Θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή για τη δημιουργία μιας υπαίθριας γλυπτοθήκης. Το μόνο που δεν τους αξίζει είναι να αφήνονται χωρίς φροντίδα και εκτίμηση. Δύο από αυτά έχουν ήδη βανδαλιστεί.
Κρίμα και ντροπή!
Ξεναγηθήκαμε από τον πρώην αντιδήμαρχο και συντονιστή των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την μικρασιατική καταστροφή κ. Θανάση Γιαννακό.
Λυπούμαστε που ο κ. Δαρδαμανέλης, διέκοψε, κατά τη διάρκεια του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου, ερώτηση της κ. Μαρίας Παυλίδου, σχετικά με την τύχη των γλυπτών, απαντώντας ψευδώς ότι έχουν μετακινηθεί!!