Ξενιτίδου Μαρία

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη και έζησα ένα μεγάλο χρονικό διάστημα της ζωής μου στη Βρετανία. Επιστρέφοντας επέλεξα να ζήσω στην Καλαμαριά όπου δημιούργησα πολύτιμες σχέσεις τόσο για μένα προσωπικά όσο και για την οικογένειά μου. Λόγω αυτών των σχέσεων, των ανθρώπων που βρίσκονται παντού και γύρω μας και μας συμπαραστέκονται χωρίς αντίκρισμα, που δυσκολεύονται στην καθημερινότητά τους, που νοιάζονται, που δεν γνωρίζουν πώς ή δε νιώθουν άνετα να διεκδικήσουν, αποφάσισα να εμπλακώ στα κοινά. 

Έχω περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μου κινητοποιημένη από την ανάγκη να κατανοήσω πώς νιώθουμε, πώς διεκδικούμε, πώς αλληλεπιδρούμε σε διάφορα πλαίσια. Ο απώτερος στόχος ήταν, και συνεχίζει να είναι, να συμβάλλω όσο μπορώ στην αναγνώριση των λόγων που συμβάλλουν στις κοινωνικές ανισότητες και, συνεπώς, στην ενδυνάμωση των ατόμων ώστε να τις υπερβούν. 

Όλα αυτά υπήρξαν αντικείμενα των σπουδών μου και στη συνέχεια του ερευνητικού μου έργου, με την υποστήριξη εθνικών και ευρωπαϊκών φορέων. Έτσι, ασχολήθηκα με τις σχέσεις μεταξύ διαφόρων ομάδων, τη μετανάστευση, το προσφυγικό, την έννοια του πολίτη, την ανάλυση του λόγου στα μέσα ενημέρωσης, του πολιτικού λόγου, καθώς και, πιο πρόσφατα, το ρόλο της ψηφιοποίησης και των νέων τεχνολογιών στις ζωές και τις σχέσεις μας. 

Τα τελευταία χρόνια πλέον αυτή τη ζύμωση την επιδιώκω και την καλλιεργώ μέσα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, από τον ρόλο της επίκουρης καθηγήτριας κοινωνικής ψυχολογίας. 

Συμπορεύομαι με τη Χρύσα και αποφάσισα να μετέχω σε αυτή την πνοή για την Καλαμαριά που εκφράζει, γιατί  στηρίζεται σε γερά θεμέλια από άποψη γνώσης και τεχνογνωσίας, εμπειρίας και κυρίως πηγαίου ζήλου και πυγμής, ώστε να συμβάλλω στην προσπάθεια πραγματικής βελτίωσης της καθημερινότητάς μας, χωρίς συμβιβασμούς.