ΧΤΙΣΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ, ΧΤΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΜΑΡΙΝΑ, ΧΤΙΣΤΕ ΤΑ ΟΛΑ. ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΜΑΣ ΞΑΝΑΜΙΛΗΣΕΤΕ ΓΙΑ ΧΩΡΙΚΑ ΣΧΕΔΙΑ, ΓΙΑ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ, ΓΙΑ ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΟΛΕΩΝ, ΓΙΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΓΚΛΙΣΗ. 

Σήμερα, στο Καραμπουρνάκι, στον χώρο με τις λαμαρίνες, σηκώθηκε σκαλωσιά για την τοποθέτηση ταμπέλας οικοδόμησης. Υπενθυμίζουμε την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμαριάς από 20-3-2023, σύμφωνα με την οποία, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος εξουσιοδοτείται «να προχωρήσει σε όλες τις διαδικασίες σχετικά με την ανάκληση των αδειών οικοδόμησης επί των δύο οικοπέδων στην οδό Θ. Σοφούλη και Κολχίδος» και «να προχωρήσει σε συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες των δύο οικοπέδων με τις άδειες για τον καθορισμό του τιμήματος της αποζημίωσής τους», να αποστείλει σχετικά έγγραφα στα αρμόδια Υπουργεία και να συντάξει τους αναγκαίους φακέλους «για κάθε ιδιοκτησία του παραλιακού μετώπου, ώστε να προχωρήσει στη συνέχεια η απαλλοτρίωσή της».

Η ανάγκη για πράσινο πέταλο στις ακτές της Καλαμαριάς που θα ολοκληρώνει την αναγκαία για την Θεσσαλονίκη πράσινη περιβάλλουσα, είναι ζήτημα που αφορά πλέον στην ίδια την επιβίωσή της. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, πόσο μάλλον στην εποχή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, να συνεχίζουμε αμέριμνοι τη ζωή μας σε μία πόλη που καταγράφει το μικρότερο ποσοστό πρασίνου ανά κάτοικο στην Ευρώπη, που ασφυκτιά στο μπετόν και πληρώνει όχι για έργα πρασίνου αλλά για πρόστιμα εξαιτίας των τιμών των αιωρούμενων σωματιδίων, δηλαδή εξαιτίας της έλλειψης πρασίνου.

Ας τελειώνει επιτέλους αυτή η περιπέτεια με τα οικόπεδα στο Καραμπουρνάκι, τους αποχαρακτηρισμούς και την εξαίρεση σχεδόν ολόκληρης της Καλαμαριάς από το εκπονούμενο Χωρικό Σχέδιο για τον ενιαίο σχεδιασμό της παράκτιας περιοχής Καλοχώρι-Αγγελοχώρι.

Το θέμα είναι πολιτικό. Το Σύνταγμα προστατεύει την ιδιοκτησία αλλά, κατά το Σύνταγμα και «η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αποτελεί υποχρέωση του Κράτους και δικαίωμα του καθενός». Αφορά στην ζωή μας, στο μέλλον της πόλης μας, στην ανάσα μας.

Σήμερα, μια μέρα αφόρητη ενός δύσκολου Ιουλίου, γίνεται περισσότερο κατανοητή η ανάγκη να δράσουμε με βάση την λογική, τα ελάχιστα ευρωπαϊκά δεδομένα, την ευθύνη μας για το μέλλον.

Ο κ. Δαρδαμανέλης έχει υποχρέωση να απαντήσει σήμερα δημόσια και καταθέτοντας τα σχετικά έγγραφα, σε πόσες από αυτές τις υποχρεώσεις, τις οποίες ανέλαβε με την ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, έχει ανταποκριθεί. Σχετικά με την ανάκληση των αδειών, τις συνεννοήσεις με τους ιδιοκτήτες, με τα Υπουργεία, το Πράσινο Ταμείο, το Ταμείο Παρακαταθηκών.